Alkukesän hapan hujoppi

Raparperi käy muuhunkin kuin piirakkaan.

gourmet
Teksti
ARDA YILDIRIM
Kuvat
Jarmo Wright

Raparperin mukulat ovat juhannuksena jo tanakassa varressa. Alkaa olla aika nauttia ja säilöä varret. Tapoja on monia: sokeriin dipattuna, kiisselöitynä, paloiteltuna piirakassa, soseena pakkasessa.

Raparperipiirakka on klassikko ja ansainnut paikkansa kesän kahvipöydissä. Variaatioita on yhtä monta kuin leipureita.

Kun raparperi yleistyi Yhdysvalloissa 1700-luvulla, sitä käytettiin lähinnä piiraisiin. Tämän vuoksi hapan hujoppi tunnetaan siellä yhä rhubarbin lisäksi piiraskasvina, pie plant. Taipuvat raparperin varret tosin muuhunkin.

Varhaisessa kiinalaisessa opuksessa Shen Nong Ben Cao Jing kerrotaan raparperin terveysvaikutuksista. Raparperin juurakolla ajateltiin olevan laksatiivisia ominaisuuksia. Sitä on käytetty lähes kaikkeen: helpottamaan ilmavaivoja, ummetukseen ja ripuliin, laskemaan kuumetta, autoimmuunisairauksien ja korkean kolesterolin hoitoon sekä maksasairauksiin.