Saksan omatunto

Rainer Werner Fassbinderin elämäkerta on rönsyilevä ja impulsiivinen kuten aiheensa.

elämäkerta
Teksti
Matti Komulainen

Järkäle, kuten kohteensa. Filmihullu-lehden päätoimittajan Lauri Timosen kirjoittama elämäkerta on Rainer Werner Fassbinderin (1945–1982) kaliiperia: yli 700 sivua.

Pelko jäytää sielua pureutuu elokuvan, television ja teatterin kauhukakaran laajuudeltaan poikkeukselliseen elämäntyöhön kattavan syväterävästi.

Fassbinderin asenne oli lähtökohtaisesti provosoiva ja jälki rosoista. Sodan jälkeisessä Länsi-Saksassa varttuminen suodattui elämäntyöhön kaunistelematta. Teosten aiheet kattoivat tabut kollektiivisen muistin aukoista taloudellisen nousun hintaan.

Fassbinder tunnetaan hyvin Suomessakin. Esimerkiksi tv-sarja Berlin Alexanderplatz (1980), tekijänsä määritelmän mukaan ”elokuva 14 osassa”, nähtiin meillä tuoreeltaan. Myös myöhäisuran viiltävä naiselokuvasarja esitettiin saman tien teattereissa.

Ne edustavat Timoselle tavallaan Fassbinderin tuotannon ääripäitä. Sarja on pääteos, suurtuotanto Lili Marlene (1981) taas ilmensi ”hengetöntä rutiinia”.

Timosen saatesanojen mukaan kirja syntyi salamavauhdilla, reilusti alle vuodessa. Kiihkeä työstö näkyy fiilistelevässä tekstissä hyvällä tavalla. Se tulvii asiaan usein vain etäisesti liittyviä sitaatteja ja muistuttaa elokuvatietäjä Peter von Baghin eläytyvää vuodatusta.

Lähestymistapa kuitenkin sopii aiheeseen. Fassbinder oli impulsiivisen räiskyvä persoona avatessaan luovuutensa patoluukut.

Johdannoksi Timonen on saanut muistosanat Hanna Schygullalta, 76. Hän oli Fassbinderin ystävä, joka näytteli lukuisissa ohjaaja-käsikirjoittajan elokuvissa.

Pelko jäytää sielua täyttää hienosti Fassbinder-raamatun aukon kotimaisessa elokuvakirjallisuudessa.