Valtakunnan verkossa

Radiomafia oli Ylen  vastaisku paikallisradioille.

tietokirja
Teksti
Tero Alanko

Ilman paikallisradioiden läpilyöntiä Yleisradion suuri kanavauudistus olisi luultavasti jäänyt tekemättä. Ylen kanavilla oli kovin vähän nuoriso-ohjelmia ennen Radiomafiaa, mutta tokkopa se olisi ollut hallintoneuvoston kökkötraktorien mielestä riittävä syy kokonaan uuden kanavan perustamiselle.

Kesällä 1990 startanneen Radiomafian tehtävä oli panna kampoihin paikallisradioille. Kun Radiomafia aloitti, Ylen kanavien kuuntelu kasvoi ja kaupallisten radioiden nousu pysähtyi.

Ensimmäiset neljä vuotta ohjelmapäällikkönä toimi Pentti Kemppainen, jonka kirja kanavan perustamisesta ja alkuvaiheista on asiallinen ja selkeä. Tosin se kaipaisi lisää ikkunoita radiomaailmaa ympäröineeseen yhteiskuntaan. Suomea painoi 1990-luvun alussa lama, mutta tapahtui täällä paljon muutakin.

Kaikki eivät nähneet Radiomafiaa tarpeellisena saati tarpeeksi laadukkaana. Jopa Helsingin Sanomat, kaupallisen Radio Ykkösen eräs toimilupayhtiö, kitisi: ”Valtakunnalliselle radioverkolle pitäisi asettaa kunnianhimoisemmat ja laajemmat ohjelmapoliittiset tavoitteet.”