Anarkian alkeet

Punkkarin käsikirja on suunnattu esikouluikäisille.

tietokirja
Teksti
Harri Römpötti

Hienoa, että lapsille tehdään tietokirjoja – myös muista kuin lapsille ilmeisimmistä aiheista. Voi olla, että Timo Kalevi Forssin kirjoittaman ja Aiju Salmisen kuvittaman Mitä on punk? -kirjan löytävät aikuiset lapsille.

Kohdeyleisöksi on ilmoitettu 5–12-vuotiaat. Kirja on viritetty haarukan alapään mukaan. Esiteineille se voi olla turhan kevyttä kamaa. Vuosiluvuilla ja muilla yksityiskohdilla ei lukijaa juuri rasiteta.

Punkin kerrotaan syntyneen kaukaisella 1970-luvulla. Tällä vuosikymmenellä syntyneille se on syvällä viime vuosisadalla. Syntyyn vaikuttaneet asenteet – kapina ja tee se itse -henki – kerrotaan rivakasti. Forss osaa kiteyttää asioiden ytimen. Isoiksi esimerkeiksi annetaan Amerikasta Ramones, Britanniasta Clash ja Suomesta jännästi Maukka Perusjätkä eikä esimerkiksi ilmeisempää Eppu Normaalia. Muitakin bändejä mainitaan ja eri tyylilajit esitellään, keikoilla opastetaan tanssimaan (pogoamaan!) tai seisomaan.

Mitä on punk? laajenee vastakulttuurin alkeisoppaaksi, joka korostaa omaehtoista tekemistä ja ajattelua. Pienlehtien tekemisestä on unohtunut mainita monistaminen. Muun muassa sivari, totaalikieltäytyminen, talonvaltaus ja anarkia esitellään kiihkottomasti. Kirja valikoitunee vapaamielisten perheiden luettavaksi, vaikka se voisi avartaa myös vanhoillisten horisontteja.