Puisen pesualtaan hiilijalanjälki on pienempi

Puu näkyy nyt kylpyhuoneessa, valaisimissa ja keittiössä.

muotoilutärpit
Teksti
Minna Kontkanen

Lastuiset altaat

Tämänvuotisten asuntomessujen monissa kylpyhuoneissa oli haapahakkeen paloista ja sidosaineesta muovattu pesuallas. Altaiden puu on metsäteollisuuden ylijäämää, josta jatketun komposiitin hiilijalanjälki on paljon pienempi kuin posliinin. Suomalaisen työn liiton alamerkki Design from Finland palkitsi Habitare-messuilla altaiden tuottajan Woodio oy:n Vuoden designteko-tunnustuksella. Yhtiö sai aiemmin saksalaisen Design Plus -palkinnon.

 

Visainen 20-vuotias

Muotoilija Seppo Kohon yritys Secto Design toi vuonna 1999 markkinoille maailman ensimmäisen puisen design-lampunvarjostimen. Secto 4200 -riippuvalaisin oli välitön hitti. Nyt tuoteperheessä on yli kaksikymmentä jäsentä, joita viedään 74 maahan. 20-vuotisjuhlan kunniaksi Secto 4200:sta on juuri julkaistu visakoivuinen kahdensadan kappaleen erikoiserä, joka on myynnissä vain Suomessa.

Vähemmän muovia

Myös joka kodin muoviesineitä valmistava Orthex Group lisää puun käyttöä. Yhtiön raaka-aineista viidennes on ensi vuoteen mennessä kierrätettyä tai biomateriaalia. Vuonna 2018 lanseeratun GastroMax BIO -keittiövälinesarjan ne osat, jotka eivät ole terästä, on tehty Stora Enson biokomposiitista. Sarja laajeni syyskuun alussa muun muassa vispilällä, kuorimaveitsellä ja raastimella.