Hyväksytyn tuolle puolen

Arto Annila haastaa nykyfysiikan maailmankuvan.

tietokirja
Teksti
Jyrki Alenius
Arto Annila: Kaiken maailman kvantit. 472 s. Vastapaino, 2019.
Arto Annila: Kaiken maailman kvantit. 472 s. Vastapaino, 2019.

Helsingin yliopiston biofysiikan professorina 15 vuotta (2001–2016) työskennellyt Arto Annila esittää fysiikan tarjoamaan maailmankuvaan isoja tarkistuksia. Kvanttiparadokseja vilisevä nykyfysiikka on Annilan mukaan hakoteillä, koska se ei ole tarjonnut aitoa ymmärrystä siitä, mistä todellisuudessa on kysymys: ”Selitysten, ollakseen selityksiä, täytyy olla olevaista ja kokemamme mukaista, vaikkemme sitten pääsisikään kvanttia syvällisemmin käsiksi todellisuuteen.”

Kaikkeuden perusosasia ovat Annilan mukaan valokvantit. Kaikki on valoa. Pimeys on valoa. Avaruuden tyhjiö ei Annilan mukaan ole tyhjä, vaan koostuu valokvanttipareista, joissa yhden fotonin aallonharja täyttää toisen fotonin aallonpohjan – syntyy pimeys.

Annilan teoria vaihtaa fysiikan maailmankuvan palikat uusiin. Kun hiukkaset ja tyhjiöt ovat kvantteja, luonnon neljä perusvoimaakin voidaan selittää kvanttien pohjalta. Esimerkiksi gravitaatio ilmenee juuri tyhjiön kvanttipareina. Sen sijaan nykykosmologian suosikkeja, pimeää energiaa ja pimeää ainetta, ei Annilan mukaan ole olemassa.