Mahdollisuuksien kesä

Aistikas poikarakkauden kuvaus.

elokuva
Teksti
Kalle Kinnunen

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Kesä 1983, Lombardian maaseutu. 17-vuotiaan Elion isä on taidehistorian professori, jolla on opiskelijoita apulaisinaan. Tänä vuonna kartanolle saapuu hieman Elioa vanhempi, urheilullinen amerikkalainen Oliver. Nuorukaisten välille kehittyy salasuhde, vaikka molemmilla on tyttöystävä.

André Acimanin romaaniin perustuva Call Me by Your Name on tunteikas elokuva ihastumisesta ja iästä, jossa kaikki tuntuu mahdolliselta. Se on myös seksuaalinen kasvutarina, mutta ei elokuva homoudesta. Varsinaisia seksikohtauksia ei ole. Ohjaaja Luca Guadagninon mukaan ajankohta valikoitui siksi, että 1980-luvun alkupuoli oli Italiassa optimistinen nousukausi. Pääosia näyttelevät loistavat amerikkalaiset Timothée Chalamet ja Armie Hammer. Guadagninon maailma on kuitenkin leimallisen eurooppalainen ja perinnetietoinen, mistä kertoo myös päätös kuvata filmille eikä digitaalisesti. Sensuaalisessa kuvakielessä on Luchino Viscontin ja Bernardo Bertoluccin kaikuja. Rakkaustarina muistuttaa Eric Rohmerin uskottavia ihmissuhdekuvauksia.

Ulkopuoliset voimat eivät romanssia pilaa, se vain ei voi jatkua syksyyn. Villeistä intohimokuvauksista tunnettu Guadagnino tekee epäkyynisintä hänelle mahdollista elokuvaa. Se paljastuu viimeistään lopussa Elion isän lohduttaessa poikaansa. Hyperestetisoitua kokonaisuutta täydentää Sufjan Stevensin, Ryuichi Sakamoton ja Eric Satien musiikki. 

Video: Call Me by Your Name -elokuvan virallinen traileri. Lähde: SonyPicturesClassics / Youtube 

 ★★★★★

Call Me by Your Name elokuvateattereissa.