Pirkko ja Åke: Valkeakosken kesäteatteri on urheilun ja kulttuurin liitto

Åke Lindman
Teksti
SK:n toimitus
Iina Kuustonen ja Ilkka Koivula
Iina Kuustonen ja Ilkka Koivula ovat Pirkko Mannola ja Åke Lindman kesäteatterissa Valkeakoskella. Kuva Jari Tolvanen / Studio Elite.

Kuin vaaka kohtalon / sun syömmes mulle on / vain sillä punnitaan / nyt onni maan.

Näyttelijät Iina Kuustonen, 26, ja Ilkka Koivula, 44, tapailevat Paul Ankan 1950-luvun tunteikasta sävelmää Valkeakosken Kaupunginteatterin miksauskopissa. He harjoittelevat roolejaan musikaalin Pirkko Mannolana ja Åke Lindmanina.

Koivula nähtiin viimeksi Täällä Pohjantähden alla -elokuvan pääosassa Akseli Koskelana. Åken roolissa on töitä.

“Kaverin saappaat ovat valtavat. Tämmöinen peruslaiska maalaispoika joutuu vähän pusertamaan, kun astuu niin työteliään ja karismaattisen äijän rooliin”, Koivula tuumii.

Tosielämässä elokuvalegendalla ja vuoden 1958 Miss Suomella oli ikäeroa 11 vuotta. Åke Lindman kuoli 2009 maaliskuussa 81-vuotiaana, kesken Tanssii tähtien kanssa -kisan, johon Pirkko Mannola osallistui ja jossa hän sijoittui toiseksi.

“On mielenkiintoista nähdä, uskooko yleisö tarinan käänteet todeksi. Esimerkiksi Pirkon ja Åken naimisiinmenoa sävytti oikeasti häiden peruminen ja lopulta kirkon vaihto viime hetkellä”, Kuustonen kertoo.

Ja aina selviää jotain uutta.

“Luulin olevani Pirkkoa sentin lyhyempi, mutta hän tunnusti minulle, että liioitteli pituuttaan missituomareille sentin verran. Olemme siis samanpituiset, 161-senttiset”, kertoo Kuustonen, joka on näytellyt muun muassa elokuvassa 8 päivää ensi-iltaan.

Kesäteatteri ammattimaistuu

Pirkko ja Åke – Vuosisadan rakkaustarina on Valkeakoskella merkittävä tapaus. Kaupungissa ei ole aiemmin ollut ammattimaista kesäteatteria, ja musikaali vihkii käyttöön upouuden, kiireesti rakennetun estradin.

Samalla se solmii urheilun ja kulttuurin liiton. Teatterituotannon maksaa näet ravintoloitsija Sedu Koskinen, joka tunnetaan paikkakunnalla jalkapallojoukkue FC Hakan nykyisenä pääomistajana.

Idea kesäteatterista syntyi, kun Koskinen ja käsikirjoittaja-ohjaaja Heikki Paavilainen keskustelivat työttömyyttä potevan tehdaskaupungin tulevaisuudesta. Molemmat ovat Valkeakoskelta kotoisin ja tuntevat toisensa lapsuudesta.

Koskinen päätti tukea kesäteatteria, jotta matkailuelinkeino vahvistuisi. Jos musikaali tuottaa voittoa, rahat menevät FC Hakalle.

“Tässä urheilu tukee kulttuuria, ja jos kulttuuri menestyy, urheilu hyötyy”, Paavilainen sanoo.

Pirkko ja Åke -musikaali sopii uuden teatterin avaajaksi.

“Olimme Sedun kanssa Tehtaankadun jalkapallokentällä miettimässä aihetta, kun molempien mieleen tuli yhtä aikaa, että Pirkko Mannola on Valkeakoskelta. Samassa muistimme Åke Lindmanin nuoruusvuosien jalkapallouran”, Paavilainen kertoo.

Paavilainen on tehnyt musikaalit Olavi Virrasta, Dannysta, Vexi Salmesta ja Unto Monosesta. Hän sanoo, että kesäteatteri on ammattimaistunut. Ympäri Suomen nähdään musikaaleja, joita tähdittävät viihteen ammattilaiset. Valkeakosken Sääksmäellä toimi viime kesään asti harrastajateatteri, mutta nyt harrastajat täydentävät Pirkko ja Åke -näytelmän kaartia.

“He ovat niin kokeneita, että heidän ohjaamisensa on samanlaista kuin ammattilaisten”, kehuu Hämeenlinnan kaupunginteatteriakin johtava Paavilainen.

Pirkko ja Åke – Vuosisadan rakkaustarina -näytelmä Valkeakosken Apian kansanpuistossa.

Teksti Sanna-Kaisa Hongisto