Pinkit bokserit jalkaan – Jani Niipola haastaa konservatiivisen liikepukeutumisen

Suomessa tiedostavatkin miehet vaeltavat ruotsalaisissa halpisfarkuissa.

muoti
Teksti
Marku Ånäs

Suomeen on kehittynyt vaivihkaa miesten pukeutumiskulttuuri, joka ei enää välitä perinteisestä tavasta ajatella, että mitä näkymättömämpi, sitä uskottavampi. Tyylikäskin mies voi olla asiansa osaava.

”Suomalaisten miesten mielenkiinto kohdistuu kuitenkin lähinnä liike-elämän muodollisiin pukuihin”, tietokirjailija Jani Niipola sanoo. ”Äärimmäisen harvoin ylle valikoituu, edes harrastuksen syventyessä, avantgardististen suunnittelijoiden luomuksia. Siinä mielessä olemme edelleen käytännöllistä insinöörikansaa.”

Niipolan maaliskuussa julkaistu kirja Vapaa tyyli (Johnny Kniga, 2014) väittää, että pukeutumisessa tärkeintä on rikkoa sääntö. Mutta: oikein. ”Tyyli on pukeutumissääntöjen ja oman persoonallisuuden syvällistä tuntemista. Tyyli on myös sääntöjen rikkomista niin, että ulkoinen olemuksesi korostaa juuri sinun parhaita puoliasi”, Niipola kirjoittaa.

”Italialaiset ovat mestareita ottamaan myös konservatiiviseen pukeutumiseen aina mukaan jonkin erikoisen, persoonaa tukevan yksityiskohdan. Samoin englantilaisessa pukeutumiskulttuurissa piiloon jäävät asusteet ovat usein todella hurjia – esimerkiksi sukat ja bokserit väritetään kaikilla mahdollisilla väreillä”, sanoo aina yhtä tyylikäs Niipola ja vilauttaa pyydettäessä omia sukkiaan: violetit!