Mielikuvituksen ilotulitusta

Irakilais-suomalainen Hassan Blasim tekee kirjallisuutta sielulle ja ruumiille.

romaani
Teksti
Silvia Hosseini

Hassan ”Minervanpöllö” Buma on Irakista Suomeen muuttanut eläinlääkäri, joka on saanut apurahan kirjoitusprojektiinsa: hän haastattelee Eurooppaan muuttaneita irakilaistaiteilijoita ja kokoaa heidän kokemuksiaan blogiinsa ”Allah99”. Tosin enimmäkseen hän vain lääkitsee eksyneisyyttään juopottelemalla ja naiskentelemalla Helsingin yöelämässä.

Haastatteluissa ääneen pääsee värikäs hahmogalleria. On bagdadilainen teatteriopiskelija, varasteleva tubettaja ja ääniveistostaiteilija Transistori-Ali – aivotulehduksen hulluksi tekemä tv-korjaaja. Osa hahmoista on ehtinyt kuolla, ennen kuin Hassan pääsee heitä jututtamaan, mutta ”kuolleilla on oikeus piikitellä ja tarinoida siinä missä elävilläkin”.

Tarinat liikkuvat realistisen ja absurdin rajoilla. Äkkiväärien juonenkäänteiden kautta hahmottuu kuva arkielämästä maassa, jossa ravintolan suosion voi päätellä siitä, kuinka monesti se on räjäytetty.

Vaikka jutut päättyvät usein traagisesti, lukukokemuksena Allah99 on riemukas. Se on mielikuvituksen ilotulitusta: moniäänistä, rikasta, rasvaista ja yllätyksellistä. Suomenkielistä proosaa vaivaava ohjaileva sentimentaalisuus puuttuu kokonaan. Lohduttomimpienkin ihmiskohtaloiden äärellä teos muistuttaa, että ”koominen ulottuvuus on olemassa aivan kaikissa ilmiöissä”.