Kamikaze-pääministeri

1990-luvun Virossa pesupulverikortilla saattoi saada vodkapullon tai makkaraa.

muistelmat
Teksti
Teppo Tiilikainen

Viron entinen pääministeri Mart Laar vertaa ensimmäistä hallitustaan japanilaisiin itsemurhalentäjiin, jotka ohjasivat toisessa maailmansodassa räjähteillä lastatut koneensa päin liittoutuneiden sotalaivoja. Kamikaze-lentäjät eivät pystyneet pelastamaan Japania sotilaallisesti, mutta valtio säilyi maailmankartalla.

Laar nousi pääministeriksi lokakuussa 1992. Hän joutui kantamaan 32-vuotiaana vastuuta vaikeassa tilanteessa. Uudelleen itsenäistynyttä Viron valtiota uhkasi taloudellinen perikato. Raha oli menettänyt arvonsa, ja kauppojen hyllyt ammottivat tyhjyyttään. Pesupulverikortilla saattoi saada jonakin päivänä vodkapullon ja seuraavana päivänä makkaraa.

Virossa oli tuhansia venäläisiä sotilaita ja rikollisuus oli karannut kontrollista. Laarin hallitus yritti livahtaa sisään EU:n ja Naton raolleen avautuneista ovista ennen kuin Venäjä ehtisi läimäyttää ne kiinni.

 

Laarin muistelmat etenevät kuin jännityskertomus. Ongelmat kaatuvat päälle, ja lukija saa jännittää, kuinka nuori ja kokematon pääministeri selviää mahdottomalta tuntuvasta tehtävästään.

Laarin kalenteri oli ahdettu täyteen. Lyhyimmille tapaamisille liikeni usein vain kaksi minuuttia. Silti työpäivät venyivät usein iltakymmeneen.

Ratkaisu talousongelmiin löytyi lopulta Tšetšeniasta. Keskuspankin holveihin jääneet ruplat myytiin salaisella operaatiolla tšetšeeneille, ja hallitus pystyi maksamaan eläkkeet ja hankkimaan kalustoa puolustusvoimille.

Viro vuonna nolla on kiinnostava silminnäkijäkuvaus, jossa Laar pääsee perustelemaan monia ratkaisujaan parhain päin. Kirja koostuu pääosin Laarin muistelmien virolaisen painoksen ensimmäisestä osasta. Mukana on lukuja muistelmien toisesta osasta, joka ilmestyy Virossa tämän vuoden aikana.