Ruokavedätysten historia

Elintarvikepetokset voivat olla ammattirikollisille huumekaupan turvallisempi vaihtoehto.

tietokirjat
Teksti
Matti Komulainen

Syötävät rikokset

Elintarvikepetoksia tehtaillaan kasvavaan tahtiin. Mukana on epärehellisten tuottajien lisäksi ammattirikollisia, joille arkinen toimintasektori on huumekauppaa vähäriskisempää. Mari Koistisen Syötkö väärennettyä ruokaa? (Into) kartoittaa alaa Lontoon 1700-luvun leipähuijauksista vuoden 2015 Perniön Liha -kohuun, jossa kotimaisiin makkaroihin päätyi myös ulkomaista lihaa. Huijaus voi koitua kuolemaksi, kuten Kiinan äidinmaidonvastikeväärennöksissä.

 

Avainaikaa

Nukumme noin neljänneksen elämästämme. Uni on monin tavoin avainaikaa. Se paitsi pitää meidät toimintakunnossa myös valmistaa tulevaan. Unia ovat hyödyntäneet taiteilijat Salvador Dalísta Andrei Tarkovskiin. Anna Tommolan Yöllinen elämämme (Atena) kokoaa tuoretta tietoa unesta. On mahdollista harjoitella näkemään selkounia tai ohjaamaan niitä meditaation keinoin. Mielikuvaharjoittelu auttaa mielen ja kehon hallintaan tai painajaisten voittamiseen.