Saarikosken ­sapuskat

ruokakirja
Teksti
Kimmo Rantanen

Runoilija Pentti Saarikosken (1937–1983) juominen tiedetään, mutta miten oli syömisen laita? Kirjailija ja sarjakuvataiteilija Jaana Suorsa etsi Saarikosken päiväkirjoista mainintoja ruoasta. Tuloksena reseptikirja Lounaalla runoilijan kanssa.

Saarikoski oli kotikokki, joka laittoi simppeliä arkiruokaa. Hän saattaa mainita päiväkirjassa tehneensä kastiketta kompostissa kasvaneista herkkusienistä.

”Usein ruoat olivat yksinkertaisia, pienellä rahalla toteutettuja”, Suorsa kertoo.

Saarikoski kokkaili lähinnä itselleen ja niistä aineksista, joita sattui kaapista tai pihapiiristä löytämään. Niin syntyi nokkoskeittoa, kanttarellivoileipiä ja pyttipannua.