Pelien mestareiden paluu – Valitsimme viisi kiehtovaa uutuutta viime vuodelta

Vuoden 2016 paras peli oli amerikkalainen pulmapeli The Witness.

videopelit
Teksti
Johannes Valkola

Fumito Uedan seesteinen seikkailu Ico lumosi Hidetaka Miyazakin vuonna 2001. Seurauksena Miyazaki muutti uransa ja elämänsä suunnan 29-vuotiaana. Hänet palkattiin FromSoftwaren ohjelmoijaksi ja hän nousi kymmenessä vuodessa studion presidentiksi.

Perfektionisti Miyazaki palasi lopettamaan kehittämänsä Dark Souls -sarjan jätettyään toisen osan väliin. Dark Souls III nousee viime vuoden viiden parhaimman pelin joukkoon. Kuolemaa käsittelevässä fantasiaroolipelissä haaste on äärimmäistä, mutta kannustavaa.

Marion ja Donkey Kongin luonut ja viime ajat tuottajana häärinyt Shigeru Miyamoto on pelisuunnittelijoista tunnetuin, mutta hän ei ollut työskennellyt ohjaajana sitten vuoden 1998 mestarillisen The Legend of Zelda: Ocarina of Timen.

Star Fox Zero osoittaa, ettei Miyamoto ole menettänyt otettaan. Hän keksii avaruustaistot uudestaan pelissä, joka tapahtuu yhtä aikaa tv:ssä ja ohjaimen näytöllä. Kokemus muuttuu oleellisesti, kun voi tähdätä ja lentää eri suuntiin. Leikkisä peli pursuaa myös ylimääräisiä haasteita.

Icon jälkeen Shadow of the Colossuksella (2005) koskettanut Fumito Ueda työsti kolmatta peliään peräti 11 vuotta. Fantasiaseikkailu The Last Guardianin teko ei sujunut mutkattomasti.