Pekka Kuusisto: Jos joudun ostamaan viulun, myyn kodin

Huippuviulu karkasi taiteilijan ulottumattomiin, kun rahoittajaa ei löytynyt ajoissa.

Pari vuotta sitten Pekka Kuusisto pääsi käsiksi ainutlaatuiseen viuluun. Brittitalon vintiltä oli löytynyt sensaatio, yli sata vuotta kadoksissa ollut cremonalaisen mestarin Guarneri del Gesùn tekemä viulu. Soitinta ei ollut missään luetteloissa, mutta sen alkuperä pystyttiin todistamaan.

Del Gesùt ovat kaikkein arvostetuimpia, kalleimpia ja harvinaisimpia viuluja. Niitä tunnetaan noin 80, kun kuuluisamman mestarin Antonio Stradivarin rakentamia viuluja on säilynyt noin 650.

Pekka Kuusistolle, kansainvälisesti menestyneimmälle klassisen musiikin instrumentalistillemme, lähetettiin sana, että harvinainen viulu olisi kokeiltavissa.

Helsingin Musiikkitaloon järjestettiin salainen koesoittotilaisuus. Del Gesùn omistanut yksityishenkilö matkusti itse soittimen kanssa Suomeen.

Verrokeiksi paikalle tuotiin useita huippuviuluja: Elina Vähälän käytössä oleva Amati, josta on vuosia kiistely, onko se Stradivarius, kapellimestari Jukka-Pekka Sarasteen napolilainen Ferdinand Gagliano, Pekan veljen Jaakko Kuusiston venetsialainen Goffriller sekä Pekan käytössä oleva Guadagnini.