Parnasso: Suomesta puuttuu kirja – Tarvitsemme suuren interrail-romaanin

Olisi väärin väittää, että kukaan suomalaiskirjailija ei olisi käsitellyt kirjoissaan interrailia. 1970- ja 1980-luvuilla syntyneiden sukupolviromaaniksi niistä ei kuitenkaan ole.

kirjallisuus
Teksti
Olli Löytty

Teksti on julkaistu alun perin Parnasso-lehden numerossa 4/2022. Suomen Kuvalehti ja Parnasso kuuluvat samaan lehtiperheeseen Otavamediassa ja niillä on yhteinen päätoimittaja. Suomen Kuvalehti julkaisee Parnassossa aiemmin ilmestyneitä tekstejä verkossa. Parnasson voit tilata täältä.

Suomesta puuttuu kirja. Vajaus on niin ilmeinen, että kun sen kerran havait­see, kyseisen kirjan paikka kaanonissa alkaa suorastaan kumista tyhjyyttään. Ranskalaisilla on ilmiölle tarkka ilmaus­kin: présence en creux, ontto läsnäolo.

Ongelma on yksinkertaisesti se, että tuota kirjaa ei ole koskaan kirjoitettu – tai ainakaan julkaistu. Ehkä sen käsikirjoitus makaa puolittain unohdettuna jossakin pöytälaatikossa, siis nimenomaan juuri paperi­pinona eikä tiedostona tietokoneen sisuksissa, sillä mitä todennäköisemmin se olisi kirjoitettu jo ennen kotitietokoneiden aikakautta.