Parnasso: Peter Sandström kasvaa samaa tahtia kirjojensa kanssa – Etäisyys lisää haikeutta, mutta myös lämpöä

Peter Sandström kuuluu nykyisin harvoihin kirjailijoihin, joiden uutuudet julkaistaan samassa tahdissa ruotsiksi ja suomeksi.

kirjailijat
Teksti
Ville Hänninen

Kirjailija Peter Sandströmin haastattelu on julkaistu alun perin Parnasso-lehden numerossa 5/2020. Suomen Kuvalehti ja Parnasso kuuluvat samaan lehtiperheeseen Otavamediassa ja niillä on yhteinen päätoimittaja. Suomen Kuvalehti julkaisee Parnassossa aiemmin ilmestyneitä tekstejä verkossa. Parnasson voit tilata täältä.

 

Peter Sandström ei suoranaisesti tee autofiktiota, mutta hän on käyttänyt itseään hahmona ja epäilemättä peilannut kirjoissaan elämäänsä 1990-luvun lopusta lähtien. Tungettelevasta omaelämäkerrallisuudesta ei kuitenkaan voi puhua, jos elämäkerrallisuudesta ensinkään. Lähtökohta on kirjallinen, ei tunnustuksellinen saati knausgårdilaisen märehdelmällinen.

Sandström pitää ratkaisua osittain kirjoitusteknisenä. Hän vain ryhtyi kirjoittamaan ja kävi niin, että pian mukaan tuli omaelämäkerrallisia piirteitä. Jo yhdessä hänen ensimmäisistä julkaistuista novelleistaan 1990-luvulla oli hahmo nimeltä Sandström. Ajan mittaan ilmaisu on muuttunut, mutta tapa jäänyt.

”Jotta kirja voisi kiinnostaa lukijoita, sen pitää ensin kiinnostaa minua. Enkä tietenkään ole kiinnostunut vain omasta itsestäni ja elämäni tapahtumista, mutta omakohtaisuus ehkä auttaa rakentamaan tekstiin tunneyhteyden.”