Parnasso: Matias Riikosen Matara-romaani kertoo mielikuvitusmaailmasta, joka oli liian voimakas kuvattavaksi sellaisenaan

”Lapsista puhutaan vähätellen. Oletusarvoista on, että he eivät tee mitään näin suuria ja mutkikkaita asioita", Matias Riikonen sanoo.

kirjailijat
Teksti
Ville Hänninen

Kirjailija Matias Riikosen haastattelu on julkaistu alun perin Parnasso-lehden numerossa 5/2021. Suomen Kuvalehti ja Parnasso kuuluvat samaan lehtiperheeseen Otavamediassa ja niillä on yhteinen päätoimittaja. Suomen Kuvalehti julkaisee Parnassossa aiemmin ilmestyneitä tekstejä verkossa. Parnasson voit tilata täältä.

 

Aikuinen ei pääse takaisin lapsuuteen sellaisenaan. Välissä on jo kaikki eletty elämä. Siksi lapsuusvuosien monipuolisuutta ja yllättävyyttä tulee aliarvioineeksi.

Tällaisen ajatuksen herättää Matara. Matias Riikosen uusin romaani kuvaa mielikuvitusmaailmaa, jonka lapset ovat rakentaneet lähimetsään. Tai eivät vain ole rakentaneet, he elävät sitä.

”Olin mukana Mataran tasavallassa Helsingin Jollaksessa vuosina 1995–2004. Se alkoi vuonna 1995, kun olin kuuden vanha. Teini-iän myötä toiminta alkoi vähitellen lopahtaa, koska harva 15-vuotias leikkii metsässä omissa valtakunnissaan”, Riikonen kertoo naama peruslukemilla.