Parnasso: Klassikoiden veroinen romaani unohtui – Pilgrimagen hautasivat miehiset instituutiot, kustantamot ja sota

Dorothy Richardson kirjoitti vahvasti naisnäköulmasta ja uudisti romaanigenreä siinä missä Joyce ja Woolfkin.

kirjailijat
Teksti
Parnasso

Juttu Dorothy Richardsonista on julkaistu alun perin Parnasso-lehden numerossa 4/2021. Suomen Kuvalehti julkaisee Parnassossa ilmestyneitä tekstejä uudelleen verkossa.

 

Harvat ovat sen kannesta kanteen lukeneet, mutta kaikki osaavat sen nimetä – Marcel Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä on 1900-luvun tärkeimpiä romaaneja. Sen sijaan ani harva Englannin ulkopuolella (tai edes Englannissa) tietää Dorothy Richardsonin tai osaa nimetä hänen pääteoksensa Pilgrimage (”Pyhiinvaellus”), vaikka sitä voi pitää Proustin tiiliskiven veroisena eurooppalaisen kirjallisuuden klassikkona, naisen näkökulmasta kirjoitettuna.

Olisi mahdollista jossitella pitkäänkin sitä, miksi Richardsonin teos on jäänyt modernismin kaanonista sivuun. Onko syynä kirjan valtava koko, jollaisia sopi maailmaan vain yksi kerrallaan; Kadonnutta aikaa etsimässä kun oli alkanut ilmestyä vain pari vuotta ennen Pilgrimagea?

Vai onko ylenkatseen takana se, että romaanisarjan avausosista huokui lämmin suhde Richardsonille läheiseen Saksaan – näkemys, joka ei ollut erityisen suosittu Englannissa sotien värittämällä 1900-luvun alkupuoliskolla?