Parnasso: Joulupukki ja noitarumpu on kiusallinen joululahja – ongelmallinen klassikko tuskin kelpaisi julkaistavaksi nykypäivänä

Kolumni: Maailma on mennyt eteenpäin vuodesta 1995. Vähemmistöstreotypioiden vahvistaminen ei ole enää samalla tavalla hyväksyttävää.

kirjallisuus
Teksti
Sanna Nyqvist

Artikkeli on julkaistu alun perin Parnasso-lehden numerossa 6/2020. Suomen Kuvalehti julkaisee Parnassossa aiemmin ilmestyneitä artikkeleita verkossa.

Mauri ja Tarja Kunnaksen Joulupukki ja noitarumpu (Otava) ilmestyi vuonna 1995, jolloin internet oli vasta lapsenkengissään, mutta tänä päivänä Kunnasten joulusatu käy allegoriana nettikiusaamisesta.

Joulupukkia vainoaa anonyymi, hämärissä liikkuva hahmo, joka tuntuu pelkkää pahantahtoisuuttaan aiheuttavan kaikenmoista harmia. Lelut vikuroivat, puuro on pilattu pippurilla, karkkikone ryöstäytyy käsistä ja tietokonevirus tuhoaa nörttitontun kokoaman tietokannan kaikista maailman lapsista. Niin, tietokonevirus: perinnetietoinen pukki on digiloikan pioneeri!

Tarinan edetessä pahantekijä paljastuu, kepposiin johtanut väärinkäsitys oikaistaan ja keppostelija saa kauan toivomansa työpaikan Korvatunturilta. Aidossa vuoropuhelussa asiat ratkeavat. Kaikki hyvin – vai onko?