Vailla pelkoa

Johannes Ekholm kaatui kohti elämänmuutosta ja on sen jälkeen kirjoittanut kasan sukupolveaan kuvaavia romaaneja ja näytelmiä.

Parnasso
Teksti
Ville Hänninen
Kuvat
Jonne Räsänen

Kirjailija Johannes Ekholmin haastattelu on julkaistu alun perin Parnasso-lehden numerossa 3/2022. Suomen Kuvalehti ja Parnasso kuuluvat samaan lehtiperheeseen Otavamediassa ja niillä on yhteinen päätoimittaja. Suomen Kuvalehti julkaisee Parnassossa aiemmin ilmestyneitä tekstejä verkossa. Parnasson voit tilata täältä.

Johannes Ekholm tunnistaa herkästi erilaisten puhetapojen ja kirjoitusalustojen nyanssit. Ekholmin kolmen romaanin ja kahden tietokirjan (tulkitaan vaikka näin, eronteko on vaikea) vahvuutena on nimenomaan kyky erottaa ja tiivistää, miten nykyään kirjoitetaan tai puhutaan.

Ekholmin edellisen ammatin ongelmia ruotinutta Graafista suunnittelua (2013) on kutsuttu niin metaromaaniksi kuin keskustelukokoelmaksikin. Sitä seurannut Rakkaus niinku (2016) kuvaa isänsä luona asuvaa yhteiskuntapudokasta, jonka merkityksellisimmät keskustelut tapahtuvat netin välinein.