Salaisuuksien äärellä

J.A. Mäen Aavan kuuntelemista ei voi jättää kesken.

levy
Teksti
Tero Alanko

Oulussa vuonna 1986 perustettu Radiopuhelimet sopii täydellisen rockyhtyeen mallikappaleeksi. Siinä viisi soittajaa tulee yhdeksi kuten nahkahansikkaan sormet sen kämmenosaksi. Tuskin missään on toista bändiä, jonka keikoilla meteli ja svengi yhdistyvät yhtä murskaavasti.

Soololevyllään Radiopuhelimien laulaja J. A. Mäki, 56, toimii toisin. Tuskin Aavaa-albumin äänityksissä on edes mietitty, miten sen kappaleet luontuvat lavalla esitettäviksi. Kiireettömissä lauluissa kitarat näppäilevät korukuvioita tai rämpyttävät rytmiä. Erilaiset kosketinsoittimet ujeltavat, porisevat ja kilkattavat taustalla.

Jyrki Anselmi Mäki puoliksi laulaa, puoliksi jutustelee outoja tarinoita, joissa luonto ja ihmisluonto ovat vahvasti läsnä. Kun kaameasta kohmelosta kertova Päivän raskain hetki -laulu repeää rajusti riipivään kitarasooloon, kyse on havainnollistamisesta puhtaimmillaan. Ratkaisu on osoitteleva, mutta se toimii.

Aavaa-albumi on koottu 35 vuoden aikana pöytälaatikkoon kertyneistä lauluista ja aihioista. Ne luotaavat saman synkkämielisen miehen sisäavaruutta ja sopivat yhteen kuin luonnostaan. Tunnelma on painostava, vaikka aina ei tiedä miksi.

Kun kerran on lähtenyt matkaan, levyn kuuntelua ei pysty jättämään kesken. Vinyylipuoliskojen saumaan sijoitettu Vitsi 618 ei tosin naurata.

Vaikuttavin kappale on Outo päivä, joka alkaa nättinä kansanlauluna ja yltyy miltei myrskyksi. Neljän minuutin aikana tapahtuu ei-mitään ja hyvinkin paljon.

Parahultaisen psykedeelisessä Kevätlaulussa J. A. Mäki jatkaa Uuno Kailaan runoa omilla säkeistöillään. Niistä löytyy avain koko levyn kohtaamiseen:

Kun mieli sukeltaa syvään / voi seljetä salaisuus.”