Pakko todeta: Toivon tuolla puolen -elokuva on pettymys

Arvio: Eettinen asetelma on taattua Kaurismäkeä, mutta elokuvan juoni jää raakileeksi.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Toinen maailmoista on tuttu ja mukava. Wikström (Sakari Kuosmanen) on tyypillinen Aki Kaurismäen hahmo. Vähäsanainen kauppamatkustaja jättää työnsä ja Koskenkorvaa juovan vaimonsa ostaakseen ruokaravintolan. Kulahtaneessa, kai 1970-luvulla sisustetussa ravintolassa valuutaksi käy markka.

Toinen päähenkilö saapuu Kaurismäen ajattomaan satunostalgiaan tästä kurjasta todellisuudestamme. Khaled (Sherwan Haji) on paennut Alepposta pommien keskeltä. Sukulaisensa haudannut Khaled ei saa turvapaikkaa ja päätyy Helsingin kaduille.

Kaurismäki ei ole koskaan aiemmin suoraan käsitellyt elokuvissaan päivänpolttavaa aihetta nimeltä. Toivon tuolla puolen on myös ohjaaja-käsikirjoittajan elokuvista ensimmäinen, jossa seurataan kahta pitkään erillistä juonta.

Eettinen asetelma on taattua Kaurismäkeä. Hädänalainen ja turvaton Khaled sekä pelipöydässä hankitun varallisuutensa turvin porvariluokkaan nouseva Wikström kohtaavat ennen pitkää. Viimeistään tuolloin on todettava, että elokuva on pettymys.

Kumpikin tarina jää raakileeksi, aivan kuin olisi keksitty vain lähtöpisteet. Tuomari Nurmio ja Marko Haavisto vierailevat esittämässä tunteellista musiikkiaan irrallisina numeroina. Pokeripöydässä istuu suosikkikasvoja Jörn Donnerista ja Jukka Virtasesta Sulevi Peltolaan.

Silmäniskuja riittää, mutta sekin jää epäselväksi, onko menneisyyden mies Wikström Kaurismäen ironinen omakuva.

★★★☆☆

Toivon tuolla puolen elokuvateattereissa.