Rakkaus teurastamolla

Unkarilaiselokuvassa herkät tunteet ovat unta.

elokuva
Teksti
Kalle Kinnunen

Helmikuussa Berliinin elokuvajuhlilla Kosketuksissa sai pääpalkinnon, Kultaisen karhun, ja siitä tuli myöhemmin Oscar-suosikki. Alexandra Borbély sai parhaan näyttelijän palkinnon European Film Awardseissa.

Saavutukset ovat hyviä unkarilaiselokuvalle, joka ei sovi tuttuihin kategorioihin. Kosketuksissa alkaa verisellä lehmän teurastukslla. Moni kohtaus voisi olla kauhuelokuvasta.

Ildikó Enyedin ohjaama rakkaustarina on kuitenkin suorastaan poikkeuksellisen herkkä. Teurastamon henkilöstöpäällikkö Endre (Géza Morcsányi) iskee silmänsä parikymmentä nuorempaan uuteen työntekijään Mariaan (Borbély). Molemmat ovat syrjäänvetäytyjiä, joilla on elämää hankaloittava vamma: Endrellä halvaantunut käsi ja Marialla autismityyppinen oireyhtymä.

Teurastamolla tapahtuu lääkevarkaus, ja poliisipsykologi haastattelee työntekijöitä. Käy ilmi, että toisistaan etäältä kiinnostuneet Maria ja Endre näkevät joka yö saman yhteisen unen. Voisiko samat rakkauden tunteet elää todellisuudessa? Enyedi rakentaa kontrasteja, joista jyrkin on unimetsän sekä todellisuuden teurastamon ja asuintalojen brutalistisen arkkitehtuurin välillä. Elokuva liikkuu arvaamattomasti yliluonnollisen romantiikan ja yhteiskunnallisen realismin välillä. Se on myös ihmisten käyttäytymistä ruotiva satiiri, joka ohjaa samastumaan tapakulttuuria vieroksuvaan Mariaan. Viileän pinnan alta kuoriutuu kirpeä huumori. Lankoja sitoo yhteen Laura Marlingin folkballadi.