Nyt mennään museoon – ja kuvauskiellot ovat mennyttä aikaa!

Suomen museot tekivät vuonna 2016 kävijäennätyksiä.

Ateneum
Teksti
Tero Miettinen

Suomen kieriskellessä taantumassa on museoalalla eletty nousukautta. Muutaman hitaamman kasvuvuoden jälkeen viime vuonna museoiden kävijämäärät kasvoivat lähes viidenneksen. Museoissa käytiin vuonna 2016 yhteensä 6,7 miljoonaa kertaa.

Vielä kävijämääriäkin enemmän kasvoivat museoiden keräämät pääsylipputulot. Suomessa edelleen noin puolet museovierailuista on ilmaiskäyntejä mutta silti museoiden tilastoidut pääsymaksutulot kasvoivat vuodessa yli kolmanneksen.

Kehitys on kuitenkin epätasaista. Suomen 150:stä ammattimaisesti hoidetusta museosta vain parisenkymmentä saavutti merkittävää kasvua, sekaan mahtuu runsaasti myös niukkuutta. Suurin osa kasvajista oli taidemuseoita.

”Museoalan kasvu on eurooppalainen ilmiö, osa yleisempää kulutuskäyttäytymisen muutosta”, arvioi lukuja Kimmo Levä, Museoliiton pääsihteeri.

”Kiinnostavien näyttelyiden tuottaminen on kyllä osattu ennenkin, mutta nyt museot ovat löytäneet myös uusia yleisötyön muotoja. Sosiaalisen median hyödyntäminen viestinnässä on ollut tärkeä menestystekijä.”