Nomadien kohtaamispaikka EMMAssa

Kuvataiteilijapari Nabb + Teeri rakentaa ja purkaa näyttelyä koko sen esilläolon ajan.

kuvataide
Teksti
Aune Waronen

Paikkasidonnainen, kokeileva ja prosessimainen taide on löytänyt tiensä gallerioiden ohella museoihin. Espoon EMMAn Areena-tilaan rakentuu Nabb + Teeri -työryhmän teos, joka jatkaa muutostaan näyttelyn sulkeutumiseen saakka.

Kuvataiteilijat Janne Nabb ja Maria Teeri toivat kotityöhuoneeltaan Pohjanmaalta muun muassa valkokankaita sekä käyttämättä jääneen 3D-animaation. Museon varastoista löytyi lisää rakennuspalikoita, tukirakenteita ja jalustoja.

”Aloitimme tyhjästä tilasta ja lopetamme siihen, eli korjaamme jälkemme, kun näyttely loppuu. Lopuksi pidetään avoin luento tai esitys, jossa katsotaan, mitä puolentoista kuukauden aikana on syntynyt”, taiteilijat kertovat.

Näyttelyn nimi mesh/mɛʃ/ viittaa verkostomaiseen tapahtumasarjaan, jossa toisiinsa kietoutuvat niin esineet kuin ihmisetkin. Näyttelyn teema kuuluu myös säveltäjä Timo Tuhkasen tekemissä haastatteluissa, jotka pyörivät tilassa.

Keskelle näyttelytilaa on noussut metallinen kupolin runko, jonka monikulmioista rakentuva pinta hahmottuu verkoksi. Se saa seurakseen alumiiniputkista kootun pallon, jonka pinnassa polygoni toistuu.