Neljän tähden Tuntematon sotilas: Ahdinko kahden diktatuurin välissä tuntuu vahvasti

Arvio: Elokuva ei välitä tuttuuden painolastista.

Aku Louhimies
Teksti
Lauri Lehtinen

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Etulinjassa surmansa saamisen on vaikea järkyttää aidosti, jos kaikki tietävät jo etukäteen, miten tässä käy. Aku Louhimiehen Tuntemattomalla sotilaalla on repussaan iso tuttuuden painolasti, mutta elokuva ei siitä välitä pyrkiessään vastaamaan Väinö Linnan realismiin omallaan.

Miehet, joiden puolella historia ei ole, kestävät ja murtuvat jälleen jatkosodan paineessa. Asialliset hommat hoidetaan ja vastuksista voimistuva teos kehittää joukkuehenkeä ja repivää energiaa tavalla, joka on yhtaikaa tuore ja täysin odotuksia vastaava.

 

Tuntematon sotilas on vakiinnuttanut statuksensa kulttuurisena asevelvollisuutena, ikäpolvia ja kansanryhmiä yhdistävänä suomalaisuustehtaana. Kansa ei ole ikinä kyllästynyt Edvin Laineen vuoden 1955 elokuvaversioon. Uudelleenfilmatisoinnit ovat siirtäneet kansallista kapulaa nuoremmille.

Rauni Mollbergin tulkinnassa (1985) kersantti Hietasta esittänyt Pirkka-Pekka Petelius on kahden version yhdyshenkilö. Luonnonharrastaja vierailee Louhimiehen elokuvan alussa persoonallisena kapteeni Kaarnana, jota marjasato kiehtoo tulilinjallakin.

Uusi Hietanen on uusi komediasuosikki Aku Hirviniemi. Viiltävästi aivan liian nuori poplaulaja Robin tekee tehokkaan pikkuroolin.

Sovitus perustuu edeltäjiään vahvemmin kirjan ”leikkaamattomaan” varhaisversioon.

Yllätyksenä ei tule, että menetettyä Karjalaa ja yksinomaan sodassa kukoistavaa vaarallista etevyyttä edustava sooloilija Rokka erottuu sankarimassasta ylitse muiden. Eero Ahon tulkinnassa on huomattavaa loistoa.

Pyrkimykset korostaa maatilaa ja lapsia hoitavaa Lyyti Rokkaa (Paula Vesala) yhtenä päähenkilönä jäävät kohteliaaksi eleeksi tuntemattomille emännille.

Kotirintaman kuvat ovat särmättömän mainosmaista perhetunnelmointia. Tuntemattomassa sotilaassa kukaan ei voi nousta aidosti keskeiseksi ilman mieleenpainuvia repliikkejä, eikä sellaisia nytkään ole naishahmoille kirjoitettu.

Louhimiehen ja Jari Olavi Rantalan sovitus perustuu edeltäjiään vahvemmin kirjan ”leikkaamattomaan” varhaisversioon Sotaromaani.

Arkistoista kaivetut uutisfilmit korostavat 1940-luvun eliitin Saksa-yhteyksiä. Elämyksellisyyteen satsaava elokuva ei yritä venyä sodan analyysiksi, mutta kahden diktatuurin väliin joutumisen ahdinko on tuntuvasti läsnä. 

★★★★☆

Video: Tuntematon sotilas -elokuvan traileri. Lähde: Leffat / YouTube.

 

Tuntematon sotilas elokuvateattereissa 27.10.2017 alkaen.