Neljän tähden Tuntematon sotilas: Ahdinko kahden diktatuurin välissä tuntuu vahvasti

Arvio: Elokuva ei välitä tuttuuden painolastista.

Aku Louhimies
Teksti
Lauri Lehtinen

Etulinjassa surmansa saamisen on vaikea järkyttää aidosti, jos kaikki tietävät jo etukäteen, miten tässä käy. Aku Louhimiehen Tuntemattomalla sotilaalla on repussaan iso tuttuuden painolasti, mutta elokuva ei siitä välitä pyrkiessään vastaamaan Väinö Linnan realismiin omallaan.

Miehet, joiden puolella historia ei ole, kestävät ja murtuvat jälleen jatkosodan paineessa. Asialliset hommat hoidetaan ja vastuksista voimistuva teos kehittää joukkuehenkeä ja repivää energiaa tavalla, joka on yhtaikaa tuore ja täysin odotuksia vastaava.

 

Tuntematon sotilas on vakiinnuttanut statuksensa kulttuurisena asevelvollisuutena, ikäpolvia ja kansanryhmiä yhdistävänä suomalaisuustehtaana. Kansa ei ole ikinä kyllästynyt Edvin Laineen vuoden 1955 elokuvaversioon. Uudelleenfilmatisoinnit ovat siirtäneet kansallista kapulaa nuoremmille.

Rauni Mollbergin tulkinnassa (1985) kersantti Hietasta esittänyt Pirkka-Pekka Petelius on kahden version yhdyshenkilö. Luonnonharrastaja vierailee Louhimiehen elokuvan alussa persoonallisena kapteeni Kaarnana, jota marjasato kiehtoo tulilinjallakin.