Natsitohtori Josef Mengelen elämäkerta mykistää

Arvio: Vuonna 1986 ensimmäisen kerran julkaistu teos on monesta syystä kuuluisa.

Josef Mengele
Teksti
Markus Ånäs

Pikkukaupungin teollisuussukuun vuonna 1911 syntynyt Josef Mengele suhtautui akateemisuuteen pakkomielteisesti. Hän halusi tulla tunnetuksi merkittävänä tutkijana. Tohtorin arvoja kertyi kaksi, filosofiasta ja lääketieteestä.

Antisemitismi oli trendikästä, ja Mengelen väkevänä herännyt viehtymys rodunjalostukseen herätti kansallissosialistisen eliitin keskuudessa huomiota.

Mengele palveli toisessa maailmansodassa rintamalääkärinä, joka palkittiin urheuksiensa johdosta kunniamerkein. Haavoittuneita mosureita saattoi kuitenkin amputoida miltei kuka tahansa. Kuka tahansa ei osannut vaihtaa silmien väriä siniseksi tai monistaa arjalaisen naisen sisällä kasvavaa lasta useiksi tulevaisuuden sotilaiksi.

Mengele siirrettiin Auschwitzin keskitysleirille, jonne hän saapui toukokuussa 1943. Puolentoista vuoden jakso teki Mengelestä maailmankuulun ja sai tuhannet kärsimään ihmiskokeissa.

Vuonna 1986 ensimmäisen kerran julkaistu Mengelen elämäkerta on monesta syystä kuuluisa. Gerald L. Posnerin ja John Waren työ mykistää. Lähteiden löytäminen ja käyttö ovat alkuperäisen alaotsikon The Complete Story mukaisia (suomennos kulkee jokseenkin karmivalla Elämä ja teot -nimellä).