Myytisestä Pablo Escobarista tehdään yhä uusia tv-sarjoja ja elokuvia

Kokaiinikuninkaan elämä on valmis käsikirjoitus, arvioi mediatutkija.

elokuvat
Teksti
Matti Komulainen

Kuka oli Pablo Escobar, miljardööri joka hallitsi valtaosaa Yhdysvaltojen kokaiinikaupasta? Mies joka murhautti yli 200 tuomaria ja poliitikkoa, tuhat poliisia ja lukemattomia muita ihmisiä?

Escobar on kiehtonut 1980-luvulta saakka. Hänestä on tehty useita dokumentteja, elokuvia ja tv-sarjoja. Niiden lisäksi hänen kaltaisensa hahmo esiintyy kymmenissä muissa tuotannoissa.

Uusimpia teoksia on Netflixin tv-sarja Narcos (2015–). Siinä kartoitetaan kolumbialaisen maalaisperheen vesan tietä huumekauppiaaksi. Tiiviimmässä muodossa aihetta käsitteli elokuva Paradise Lost (2014), jossa kanadalaissurffari rakastuu Escobarin sukulaistyttöön ja tutustuu kokaiinikuninkaaseen vallan huipulla.

”Kyllähän Escobarin elämä on niin uskomaton, että jos joku olisi kehittänyt tuollaisen fiktiivisen tarinan ja tarjonnut sitä Hollywoodiin, se olisi hylätty täysin tolkuttomana”, pohtii filosofian tohtori ja Turun yliopiston mediatutkija Veijo Hietala.

Escobarin tarinassa ovat mukana kaikki loistavan viihdekertomuksen perusmyytit niin kattavasti, että se on valmis elokuvan tai tv-sarjan käsikirjoitus.