Hamppu kasvoi osaksi suomalaista sisustusta

Tavallinen sauna voi olla museotavaraa.

muotoilutärpit
Teksti
Minna Kontkanen

Mökkisi ulkomuseoon?

Kansallismuseo hakee 1.10. saakka tavallista suomalaista kesämökkiä hallinnoimaansa Seurasaaren ulkomuseoon Helsinkiin. 40–60-neliömetrisen, sotien jälkeen rakennetun loma-asunnon ei tarvitse olla talviasuttava eikä kalustettu, kunhan runko on kunnossa. Museo ei maksa mökistä korvausta, mutta siirtää sen omalla kustannuksellaan keväällä 2024.

 

Viisi vuotta uusiota

Carl Gustaf Hiort af Ornäsin (1911–1996) istuimet tunnetaan viimeistellystä 360 asteen eleganssistaan. Siesta-nojatuoli (1952) ja Milanon triennaalissa esitelty punosselkänojainen Rialto (1957) ovat huutokauppasuosikkeja. Vuodesta 2016 Ornäs Oy on valmistanut Hiort af Ornäsin huonekaluja uusiotuotantona Janne ja Samuli Ylösen verstaalla Hollolassa. Verstas myös entisöi hänen alkuperäisiä huonekalujaan.

 

Hamppua lakanoissa

Kuituhamppu on kestävä luonnonkuitu, joka kasvaa osaksi suomalaista sisustusta. Turkulainen Saana ja Olli -merkki on erikoistunut kokohamppuisiin kodintekstiileihin, ja nyt apajille lähtee Finlayson. Sen uusi kasvivärjätty Vegi-sarja on luomupuuvillaa, johon on lisätty 30 prosenttia hamppua. EU:ssa hyväksytyt kuituhamppulajikkeet eivät sisällä huumaavia ainesosia.