Muotivillitykset ja kaukokaipuu

Arvio: Kymmenosainen levysarja tarjoaa restauroituja harvinaisuuksia ja tarkkaa taustatietoa, kirjoittaa Matti Komulainen.

levy
Teksti
Matti Komulainen

Kunnioitettava urakka! Suomalainen elokuvamusiikki -levysarja sisältää kymmenen cd-levyä. Niille on poimittu kaikkiaan 278 teosta vuosien 1931–1961 filmituotannosta. Tutkimus- ja keruutyössä vierähti vuosikymmen: avauslevy ilmestyi keväällä 2010.

Suomi-Filmi-yhtiön satavuotisjuhlajulkaisu Vol. 9–10 esittelee harvinaisuuksia vuosilta 1933–1961. Mukana on muun muassa eleganttia tanssimusiikkia, olympiahuumaa, radion viihdeorkesterin kantanauhoja ja jo unohdettuja tulkintoja tähdiltä kuten Laila Kinnunen.

Teossarja käynnistyi ensimmäisestä kotimaisesta äänielokuvasta Sano se suomeksi (1931). Turkulaisen Lahyn-Filmin tuotoksesta on säilynyt vain katkelmia, mutta Berliinissä äänilevylle tallennettua elokuvamusiikkia sen sijaan on tallessa.

Levysarjan julkaisija Artie Music on erikoistunut historiallisiin suomalaisiin levytyksiin. Elokuvamusiikkihanke syntyi yhdessä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kanssa.