Mount Everestin valloittaja oli aito kiwi
Mount Everestin ensimmäisenä valloittaneen Edmund Hillaryn kuolemaa surtiin perjantaina maailmalla. Uusiseelantilainen Hillary kuoli sydänkohtaukseen 88 vuoden ikäisenä. Lue myös juttu elämysmatkailusta Himalajalla (SK 21/2003).
Hillary kiipesi maailman korkeimmalle vuorelle toukokuussa 1953 yhdessä nepalilaisen sherpaoppaansa Tenzing Norgayn kanssa.
Uudessa-Seelannissa rakastettua vuorikiipeilijää ja tutkimusmatkailijaa muistettiin suruliputuksella.
“Legendaarinen vuorikiipeilijä, seikkailija ja hyväntekijä on tunnetuin koskaan elänyt uusiseelantilainen. Mutta ennen kaikkea hän oli todellinen kiwi (uusiseelantilainen)”, pääministeri Helen Clark kuvaili Hillaryä.
Nepalissa Himalajan korkeilta alueilta kotoisin olevat sherpat sytyttivät voilamppuja ja luostareissa rukoiltiin Hillaryn puolesta.
Hillary käytti merkittävän osan elämästään Mount Everestin valloituksen jälkeen Nepalin syrjäisemmillä ja köyhimmillä alueilla asuvien sherpayhteisöjen auttamiseen. Hänen perustamansa Himalaja-rahaston tuella Nepaliin rakennettiin 26 koulua, kaksi sairaalaa ja lentokenttä. Rahastosta myös myönnettiin lapsille stipendejä.
Kun vuoren valloituksesta tuli kuluneeksi 50 vuotta, Nepalin hallitus myönsi Hillarylle kunniakansalaisuuden.
Etelänavalle ja lumimiestä etsimään
Edmund Hillary oli 33-vuotiaaksi asti tuntematon mehiläishoitaja Aucklandin läheltä. Uuden-Seelannin vuorilla hän hankki kiipeilykokemuksensa, jonka perusteella hän pääsi mukaan Mount Everestille suunnanneeseen brittiläiseen retkiseurueeseen.
Siinä missä muu uupumuksesta ja hapenpuutteesta kärsinyt seurue joutui jäämään vähän matkan päähän huipusta, Hillary ja hänen oppaansa Tenzing onnistuivat.
“Olin tullut litteähkölle, paljaalle lumialueelle, mistä joka suuntaan oli vain tyhjyyttä”, Hillary kertoi myöhemmin kirjassaan. “Valtavaksi tyydytykseksemme tajusimme, että olimme päässeet maailman huipulle.”
Kumpikaan vuoren valloittaja ei vuosiin kertonut, kumpi lopulta nousi huipulle ensimmäisenä. Tenzingin kuoltua vuonna 1986 Hillary kertoi lopulta olleensa ensimmäinen.
Uutinen Mount Everestin valloituksesta sai valtavan huomion tiedotusvälineissä. Hillary aateloitiin ennen kuin hän edes ehti vuorelta alas.
Valloituksen jälkeen Sir Edmund Hillary johti useita eri retkikuntia. Hän oli perustamassa uusiseelantilaista tukikohtaa Etelämantereelle, ja hän matkusti neljän kumppaninsa kanssa ensimmäisenä maitse traktoreilla etelänavalle.
Himalajalla Hillary etsiskeli kuuluisaa lumimiestä, jonka Tenzingin isä kertoi kahdesti nähneensä. Pikaveneretkellä etsinnässä olivat Gangesjoen alkulähteet Himalajalla.
Hillaryn kuuluisuuteen auttaneita sherpoja tutkimusmatkailija ei kuitenkaan koskaan unohtanut.
“Hän teki niin paljon hyväksemme. Jos hän syntyy uudelleen, hän voi jatkaa hyvien töiden tekemistä ihmisille”, sanoi buddhalainen Ang Rita. Hän valmistui ensimmäisenä ensimmäisestä koulusta, joka Hillaryn avustuksella 1960-luvulla perustettiin Mount Everestin alueelle.
(STT–Reuters–AFP)
Aiheesta lisää
Elämysmatkailun huippu (pdf; SK 21/2003)
Edmund Hillary (suom. Wikipedia)
Edmund Hillary (engl. Wikipedia)