Mombasa on italialaisen elokuvasäveltäjän ja Ylen toimittajan työtä

Fabio Frizzin kappale on Suomessa suositumpi kuin missään muualla.

musiikki
Teksti
Lauri Lehtinen

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Poptapahtuma Supermassiven esiintyjiin kuuluva italialainen Fabio Frizzi odottaa pääsyä Suomeen, missä hänen musiikkiaan on kuunneltu ahkerasti lähes 40 vuotta.

Frizzi tunnetaan Lucio Fulcin unenomaisten kauhuelokuvien musiikista. Se on näiden juonellisesti löyhien zombifantasioiden koossapitävä voima. 1970- ja 80-luvuille kuuluvat synkät tunnussävelet ovat saaneet uutta nostetta Quentin Tarantinon Hollywood-elokuvissa kierrätettynä.

Eräs Frizzin kappale on Suomessa suositumpi kuin missään muualla, eikä se edusta kauhua vaan lempeää eksotiikkaa.

Laulaja Taiskan vuonna 1975 levyttämä iskelmä Mombasa on alkujaan Frizzin musiikkia matalan profiilin erotiikkadraamasta Amore libero (1974). Simppeliä melodiaa toistavasta biisistä löytyy Suomi-versioita muiltakin esittäjiltä. Se on myös karaokelaulajien kestosuosikki.

 

Kotistudiostaan Roomasta tavoitettu Frizzi tuntee Mombasan ja on ylpeä Suomesta välittyneestä fanituksesta. Kappale syntyi elokuva- ja musiikkituottaja Carlo Bixion tilauksena, Frizzi kertoo.

 Pian kappaleen levyttämisen jälkeen Bixio lähti Ranskan Midem-musiikkimessuille kauppaamaan sen kansainvälisiä oikeuksia.

”Tärkein messuilla syntynyt kontakti oli suomalaisen levy-yhtiön edustajan kanssa. Kolmisen kuukautta myöhemmin sain suomalaisen levyn käteeni. Se oli hieno kokemus.”

Suomenkieliset sanat teki Ylen ulkomaantoimittaja Jyrki Lindström (1943–1991), joka sai inspiraationsa paikan päällä, lomamatkalla Kenian Mombasassa. Matkalla mukana ollut lastenkirjailija Maikki Harjanne muistaa, miten sanoittaja-toimittaja pulikoi Intian valtameressä saavutukseensa tyytyväisenä.

Fabio Frizzi lupaa esittää Helsingin-keikallaan uuden sovituksen Mombasasta.

”Kysyin Taiskaa laulamaan, mutta hän on eläkkeellä ja asuu kaukana Helsingistä”, säveltäjä kertoo.

Frizzin yhtye on ratkaissut ongelman aloittamalla suomen opinnot.

Varsin kansainvälinen ympyrä sulkeutuu, kun italialainen vokalisti laulaa suomeksi, että ”jäi Mombasaan vain päivä elämää”.

Fabio Frizzi esiintyy Helsingin Korjaamolla (Töölönkatu 51) 26. lokakuuta.