Milo Manara – eroottisen sarjakuvan mestari yllättää

Sarjakuvaromaani herättää barokkimaalari Caravaggion henkiin.

Caravaggio
Teksti
Matti Komulainen

Pornopiirtäjä yllättää barokkimaalarin Caravaggion henkilökuvalla. Syyskuussa 70 täyttävä Milo Manara tunnetaan Suomessa ehkä parhaiten Clickin ja Näkymättömän tuoksun tapaisista eroottisista sarjakuvista, joissa naiset vapautuvat estoistaan.

Manaran tuotanto on kuitenkin paljon monipuolisempi. Siihen sisältyy fantasia- ja seikkailutarinoita sekä historiallisesti tarkkaan taustoitettuja teoksia muun muassa Amerikan valloituksesta.

Niissä Manara on työstänyt omien käsikirjoitusten lisäksi elokuvaohjaaja Federico Fellinin ja sarjakuvamestari Hugo Prattin tekstejä. Manara on ujuttanut töihinsä myös viittauksia korkeakirjallisuuteen, kuten Jorge Luis Borgesiin.

Manaran uutuusteos alkaa 20-vuotiaan Caravaggion saapumisesta Roomaan loppukesällä 1592 ja päättyy vuoteen 1606. Silloin arvostetuksi maalariksi kehittynyt kardinaalin suojatti joutui pakenemaan ikuisesta kaupungista. Hän oli tappanut riidanhaluisen parittajan.

Caravaggio oli paitsi huippulahjakas, myös äkkipikainen: rikosrekisteri täytti monta sivua. Manaran kuvaus noudattaa todellisuutta. Graafisessa romaanissa Caravaggion veri kuohahtaa niin öykkäröinnistä kuin epäoikeudenmukaisuudesta, eikä hän alistu kummankaan edessä. Ennustajan mukaan taiteilijaa ympäröikin musta valo, onhan hän ”varjojen lapsi”.