Tunnustuskirja luo elämää

Rooma näyttäytyy vapautumisen kaupunkina kulttuuritoimittaja Sara Ehnholm Hielmille.

esseekokoelma
Teksti
Niina Holm

Esseekokoelman Ja sydän oli minun kehyksenä toimii Sara Ehnholm Hielmin vuosi Roomassa. Suomenruotsalaisen kustannustoimittajan ja kriitikon irtiotto tuottaa sivistyneitä ja omakohtaisia esseitä lukemisesta ja kirjoittamisesta, työstä ja perheestä, rakkaudesta ja omistautumisesta.

Ehnholm Hielmin teksteissä muistelu yhdistyy kirjallisuuskritiikkiin. Hän osoittaa lukeneisuutensa sekä halunsa heittäytyä. Kokonainen essee on omistettu Simone de Beauvoirin moniääniselle Mandariinit-romaanille (1954) ja sen välittämälle elämisen vimmalle. Useassa esseessä palataan omista kokemuksistaan fiktiota tekeviin Elena Ferranteen ja Karl Ove Knausgårdiin. Esikuvia yhdistää rohkeus ja suoruus sekä yritys ”saada tolkkua elämästään kirjoittamalla”.

Ehnholm Hielmille avoin ja elävä Rooma on paikka, jossa hän saa itsekin avautua ja antautua ”älyn halulle”. Ikuinen kaupunki tarjoaa houkuttelevat puitteet unelmoinnille ja nautintojen etsinnälle. Kirjoittamalla tunnustaminen sujuu katolisessa ympäristössä lopulta luontevasti, vaikka alkuun ajatukset tahtovat harhailla ja kadota aistimusten tulvassa. ”Minun on löydettävä ilo ensin ulkona, vasta sitten se voi päästä sisään tekstiini”, tuore maahanmuuttaja aprikoi.