Mika Taanila: Seuraavassa elokuvassa kameran käyttäminen on kielletty

Ars Fennica -voittaja haluaa asettaa itselleen sääntöjä.

Ars Fennica
Teksti
Lauri Lehtinen

Tällaista voi löytää, kun seuraa ydinvoimalan rakentamista kymmenkunta vuotta.

Mika Taanilalla on Bunkkeriksi kutsuttu työhuone kotitalonsa kellarissa Helsingin Töölössä. Hän asettaa pöydälle ydinreaktorin, joka on tehty marsipaanista.

Makupala on Olkiluoto 3 -voimalan reaktoria rakentavan Areva-konsernin liikelahja ydinvoiman puolesta kampanjoimisen huippukaudelta, 2000-luvun alkuvuosilta. Se on jo liian vanha syötäväksi ja alkanut painua kasaan. Leivonnaista odottaa uusi elämä taideteoksena nimeltä Viimeinen käyttöpäivä.

Poikamainen innostus on lähes käsinkosketeltavaa, kun Taanila kertoo, millaisen lasikuvun, samettipohjan ja valaistuksen marsipaanireaktori saa Hämeenlinnan taidemuseossa. Näyttely juhlistaa hänelle toukokuussa myönnettyä Ars Fennicaa, Suomen kallisarvoisinta taidepalkintoa.

Videoteoksen Suomen sähköisin kunta (2012) ja Olkiluoto 3:n lailla kauan työstetyn Atomin paluu -dokumentin takia Taanilan nimi on viime vuosina yhdistetty ydinenergiaan. Atomivoima on kuitenkin vain yksi monista hieman vanhentuneista tekniikan ihmeistä, jotka häntä inspiroivat.