Täyteläinen seikkailukronikka

Heikki Kännö yllättää joka sivulla.

romaani
Teksti
Outi Hytönen

Esikoisteoksen menestys ei ole lamauttanut Heikki Kännön pohjatonta mielikuvitusta. Mehiläistietä (2017) seuraa suurromaani Sömnö, joka ei väsy yllättämästä yhdelläkään 550 sivustaan.

Kertoja on kirjailija Isak Severin, joka on kirjoittanut taiteilija Werner H. Bergerin elämäkerran. Silti kaikki oleellinen tuntuu jääneen sanomatta. Hän alkaa selvittää suvun vaiheita ja Wernerin salaisuuksia ymmärtääkseen mystistä taiteilijahahmoa todella.

Seuraa selvitys, seikkailutarina, sukukronikka. Seuraa hyppäyksiä tieteen kehitykseen, taiteen olemukseen, näkyihin, juonitteluun, mutkikkaisiin ihmissuhteisiin, eri maihin. Sömnö ulottuu 1800-luvulta nykypäivään, Afrikasta Eurooppaan, kolmeen sukupolveen, julkisista esityksistä makuuhuoneisiin, runoudesta ja oopperoista kaikkiin taiteen lajeihin. Filosofia ja esoteriikka tarjoavat lisämaustetta, jota Kännö käyttää taitavasti vauhdikkaan juoniaineksen lomassa.

Bergerien salaisuuksia paljastuu, mutta ristiriitaiset kertomukset jättävät epäselväksi, mikä on totta. Eikä salaisuuksia saisi laittaa kirjaan, vakuuttavat ne, jotka suostuvat lopulta puhumaan. Hulvattomassa henkilögalleriassa tavataan kongolainen poppamies, ranskalainen keksijä ja ruotsalainen ystävä, joka muuttuu viholliseksi.