Latinalaisen Amerikan huumesodasta on tullut kokaiiniholokausti

ARVIO: Ioan Grillo kirjoittaa tarkasti ja mielenkiintoisesti.

Huumesota
Teksti
Markus Ånäs

Missä menee sodan raja? Vuosien 2007 ja 2014 välisenä aikana Meksikon huumekartellit ja niitä vastaan taistelevat erilaiset kodinturvajoukot ja viralliset turvallisuusviranomaiset ovat Meksikon tiedustelupalvelun mukaan tappaneet 83 000 ihmistä.

Toimittaja Ioan Grillo laskee, että vuosituhannen vaihteen ja vuoden 2010 välissä 588 miljoonan asukkaan Latinalaisessa Amerikassa murhattiin yli miljoona ihmistä, minkä jälkeen tappaminen on vain kiihtynyt. ”Meneillään on kokaiininhuuruinen holokausti”, Grillo kirjoittaa Huumesota-kirjassaan.

Grillo painottaa, että kyseessä on rikossota. Panoksena on paitsi ihmishenkiä myös noin 300 miljardin dollarin vuotuinen liikevaihto, vain yhdestä tuotteesta, huumausaineista. Grillon mukaan rikollisjärjestöt ovat ottaneet hallintaansa muutakin liiketoimintaa – yhdellä kartellilla oli hallussaan yli sata kaivosta.

Huumesota avaa alueen rikollisuuden samoin kuin Roberto Savianon Gomorra Italian mafian. Grillo kirjoittaa säälimättömän tarkasti ja ehdottoman mielenkiintoisesti. Kirja pursuaa makaabereja yksityiskohtia.

Grillo on tehnyt valtavan määrän omakohtaisia haastatteluita. Painopiste on neljässä maassa ja kartellissa: Brasilian Punaisissa kommandoissa, Meksikon Temppeliherroissa, Keski-Amerikan Mara Salvatruchassa ja Jamaikan Presidentin klaanissa.