”Meillä on neljä vaimoa – miten pitää heidät kaikki tyydyttyneinä?”

Iiris Härmän Hyvästi Afrikka -elokuvassa on suoraa puhetta seksistä.

elokuvat
Teksti
Kaisu Tervonen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

“This is the biggest mulkku!” Riitta Kujala sanoo televisiossa näkyvästä poliitikosta. Mies on Simon Lokodo, ugandalainen ministeri. Hän edustaa maan homofobista ja naisvihamielistä virallista linjaa.

Riitta Kujalan ja hänen kanssaan asunnon jakavan Catherine ”Kata” Othienon linja sen sijaan on täysin toinen. He tekevät ruohonjuurityötä, yrittävät edistää tasa-arvoa ja seksuaalikasvatusta. Kujala ja Othieno ovat Iiris Härmän dokumenttielokuvan Hyvästi Afrikka päähenkilöt.

”Vuonna 2010 etsin aihetta. Halusin tehdä elokuvan kotimaisesta kehitysyhteistyöstä, jossa naisten voimaannuttaminen on keskeisessä osassa. Minua kiinnosti, mikä on tasa-arvon tilanne maailmassa”, Härmä kertoo.

Ensin hän löysi Solidaarisuuden, kotimaisen kehitysyhteistyöjärjestön. Sitä kautta hän tutustui järjestön kenttätyöntekijään, Ugandassa vuodesta 1986 työskennelleeseen lääkäriin Riitta Kujalaan. Kujala puolestaan teki yhteistyötä Kata Othienon perustaman COFCAWE-järjestön kanssa.

Härmä matkusti Ugandaan vuonna 2011 kuvaamaan työpajoja, joita Othieno veti uskonnollisille johtajille. Niitä nähdään myös elokuvassa.