Autio maa

Parodiapresidentti muistuttaa oikeaa.

kirja
Teksti
?Herman Raivio

Kuvitteellinen presidentti Sauli Niinistö pitää Image-lehden Mäntyniemen herra -palstalla päiväkirjaa, jossa sanoo mitä todella ajattelee. Vuoteni, elämäni koostaa tekstit yksiin kansiin.

Virkaa tekevällä presidentillä ei ole oikeasti virkaa. ”Tässä sitä taas seisotaan. Laulavat minulle vapputervehdystä. Kysyn kuiskaten Jenniltä, onko traditio vain kohtelias nimi hiljaiselle kidutukselle.” Jenni Haukio ei lievitä miehensä yksinäisyyttä, koska ajan vievät runous ja eläinten oikeudet. Yhteydenpito Vladimir Putinin kanssa tuntuu turvalliselta, sillä alistussuhde on niin selvä.

Presidentti kiertää autiota maata yrittäen vain kestää muiden tyhmyyttä ja omaa tyhjyyttä. Välillä hän viihdyttää itseään julmilla ajatuksilla lähimmäisistä. Aina kun Niinistö kohtaa Alexander Stubbin, päässä alkaa soida Ramonesin ”beat on the brat with a baseball bat”. Räppi ja ”pajauttelu” auttavat turhautumiseen. Lainausmerkkien käyttö kertoo, ettei vanha mies hallitse nuorisokieltä.

Mäntyniemen herra -nimimerkin takaa pilkottaa kolumnisti-kirjailija Jyrki Lehtola. Osumatarkkuus, kierteinen ironia ja imitointi ovat tyypillistä Lehtolaa. Teosta voi verrata hänen osin käsikirjoittamaansa poliittiseen satiiriin Presidentin kanslia. Lujaa iskevää, nopeaa ja nopeasti unohtuvaa huumoria siis.