Mäntän kuvataideviikot ovat kesän suurin ja kansainvälisin näyttely

Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger kuratoivat näyttelyn.

kuvataide
Teksti
Minna Kontkanen

Kaikki kunnia herttaisille näyttelyille, joita järjestetään paikallisyhdistysten aitoissa tai musiikkifestivaaleille, joissa on aina samat esiintyjät. Kai kesälläkin saa silti toivoa näkevänsä jotain, mitä ei ennen ole tullut vastaan?

Nyt näkee. Kesäkuun puolivälistä elokuun lopulle avoinna olevilla Mäntän kuvataideviikoilla on aiempina vuosina esitelty Suomessa tehtyä nykytaidetta, ja sitä on esillä nytkin. Taiteilijat ovat tasokkaita ammattilaisia mutteivät vakiintuneimmista gallerioista tuttuja, sillä lähes kaikki tänä vuonna mukana olevat taiteilijat ovat muuttaneet Suomeen muualta.

”Viidentoista viime vuoden aikana Suomeen on muuttanut yhä enemmän taiteentekijöitä ulkomailta, samalla kun Suomen taidekouluihin otetaan ja niistä valmistuu entistä vähemmän taiteilijoita”, sanoo Kalle Hamm. Hän on kuratoinut eli koonnut näyttelyn yhdessä taiteilijaparinsa Dzamil Kamangerin kanssa. Kamanger muutti Suomeen Iranista vuonna 1994.

Muualta muuttaneiden taiteilijoiden osuus on Mäntässä tänä vuonna 94 prosenttia. Aiempina vuosina prosenttiluku on ollut 0–24.