Manifesto: Cate Blanchett muuntautuu 13 rooliin – nyt Taidehallissa

Nyt kun meillä on esimerkiksi Trump, manifestit kuulostavat kutsuhuudoilta toimintaan, sanoo elokuvaohjaaja Julian Rosefeldt.

Cate Blanchett
Teksti
Harri Römpötti

Jos pari Oscaria ja läjä muita palkintoja eivät vakuuta Cate Blanchettin näyttelijäntaidoista, niin ehkä Julian Rosefeldtin Manifesto hälventää epäilyt.

Australialaistähdellä on siinä kaikkiaan 13 roolia. Tai 14, jos hänen näköisensä nukke lasketaan mukaan.

Blanchett muuntautuu vaivattomasti tehdastyöläiseksi, punkkariksi, opettajaksi ja miespuoliseksi pultsariksi – muun muassa. Huima työ ei ole elokuva vaan videoinstallaatio, jonka Helsingin juhlaviikot tuo Taidehalliin.

”Tapasimme vuosia sitten näyttelyni avajaisissa Berliinissä ja aloimme puhua yhteisestä hankkeesta jo silloin. Etsin sopivaa hanketta pitkään”, Rosefeldt kertoo. ”Blanchett toi teokseen paljon. Vaihdoimme ahkerasti ajatuksia eri hahmoista.”

Ajatus Manifeston taustalla on pettävän yksinkertainen. Blanchettin henkilöhahmot lukevat eri manifestien tekstejä erilaisissa tilanteissa ja ympäristöissä. Dadaismin perusteet tulevat lesken suusta hautajaisissa. Opettaja teroittaa lapsille omaperäisyyden harhaa Jim Jarmuschin sanoin.