Kaikkien aikojen mämmi

Mustanruskean perinneherkun juuret ovat tiettävästi muinaisessa Mesopotamiassa.

gourmet
Teksti
Jari F. Lampén

Mämmi vakiintui jo keskiajalla pääsiäisen ruoaksi. Katolisen kirkon paasto päättyi pääsiäiseen, mutta vielä pitkäperjantaina tulen teko ja ruoanlaitto olivat kiellettyjä.

Koska mämmiä pystyttiin syömään kylmänä ja se säilyi hyvin, siitä tuli luonteva pitkäperjantain ruokalaji. Mämmiä käytettiin samasta syystä eväsruokana, ja sitä syötiin leivän päälle siveltynä.

Karjalainen versio on marjamämmi, jossa osa rukiista on korvattu marjasurvoksella.

Marttaliiton Arja Hopsu-Neuvonen on perehtynyt mämmin historiaan. Hän arvelee, että mämmin valmistus liittyy leivinuuneihin, joissa sopiva lämpötila säilyi pitkään.