
Lasillinen aurinkoa
Makeat, väkevöimättömät valkoviinit sopivat varsinkin hedelmäjälkiruoille.
Valkoiset jälkiruokaviinit eivät juhli myyntitilastojen kärjessä, sillä valkoviineissä suunta on jo kauan ollut kohti kuivempaa. Makeat, väkevöimättömät valkoviinit, kuten sauternes, eiswein, tokaji ja beerenauslese, ovat kuitenkin ylittämättömiä aterian kruunaajia, jotka sopivat varsinkin hedelmäjälkiruoille. Niitä kannattaa silti kokeilla myös suolaisten alkuruokien seuraan.
Näiden viinien makeus syntyy eri tavoin tiivistyneestä rypälemehusta. Sauternes’n omaperäinen aromi muodostuu Botrytis cinerrea -jalohomeesta, joka ohentaa rypäleen kuoren ja päästää veden haihtumaan. Liki rusinaksi kuivuneiden rypäleiden mehussa on sokeria yli 100 grammaa litrassa. Pelkkä makeus olisi latteaa, mutta kun siihen yhdistyy viiltävä hapokkuus, on tuloksena tasapainoinen, pitkäikäinen ja moniulotteinen viini, jonka maku kestää kauan.