Idealisteja ja pyrkyreitä

Vallan linnake ilmaantui Netflixiin jatkoa odotellessa.

sarjatärpit
Teksti
Leena Virtanen

Rikoksen rajapinnoilla

Belgialainen trilleri Kaksitoista seuraa oikeudenkäyntiä valamiehistön näkökulmasta. Syytetyn naisen epäillään tehneen kaksi murhaa eri aikoina. Katsoja joutuu puimaan kinkkistä tapausta samalla viivalla kuin valamiehet. Taitavasti rakennettu sarja pohtii moraalin ja laillisuuden häilyviä rajoja valamiesten elämäntilanteiden kautta. Kuka tahansa voi lipsahtaa rikoksen puolelle, tekijänä tai uhrina.

Kaksitoista. Netflix.

Klassikon paluu

Takavuosien tanskalaissarjat ovat vähissä suoratoistopalveluissa, mutta huippujen huippu eli Vallan linnake on löytänyt pysyvän paikkansa. Näkyvyyden taustalla on päätös uudesta kaudesta vuonna 2022. Käsikirjoittaja Adam Price nosti poliittisen draaman uudelle tasolle, mutta seuraajia ei juuri ole, ainakaan onnistuneita.

Vallan linnake. Netflix.

 

Idealistin tuska

Hugo Blick on näkemyksekäs brittitekijä, jonka uusin draama on vaikuttava Black Earth Rising (Netflix). Edellinen taidonnäyte The Honourable Woman (2014) ilmaantui HBO:lle. Brittiläis-juutalainen liikenainen (Maggie Gyllenhaal) telee rauhanomaisia bisneksiä Israelin ja Palestiinan välillä, mutta realiteetit vievät kuilun partaalle. Gyllenhaalin järisyttävä suoritus palkittiin Golden Globella.

The Honourable Woman. HBO Nordic.