Madonna löysi uuden suunnan

Arvio: Madame X on sekava ja suuruudenhullu mutta viihdyttävä.

musiikki
Teksti
Tero Alanko

Muinoin Madonnan jokainen tyylinmuutos ravisti musiikin ja muodin maailmaa. Hän oli merkittävä ikoni ja suunnannäyttäjä.

Viime vuosina Madonna on yrittänyt lähinnä pysyä kyydissä. Uudella Madame X -albumilla hän onnistuu siinä paremmin kuin parilla edellisellä levyllä.

Madonnan, 60, nykyiseen kulttuuriseen painoarvoon Madame X ei silti vaikuta tuon taivaallista. Miksi musiikintekijät ottaisivat mallia Madonnasta, kun maailma on täynnä uusia virtauksia ja artisteja, jotka keräävät miljoonia ja taas miljoonia Spotify-kuunteluja ilman pitkää historiaa ja isojen levy-yhtiöiden väliintuloa?

Jos Madonna hakisi inspiraationsa menneisyydestä, hän olisi samanlainen sympaattinen muinaisjäänne kuin Bruce Springsteen.

Uransa alkupuolella Madonna määritti itse itsensä. Viime aikoina se on tapahtunut paljolti hänen käyttämiensä tuottajien kautta.

Madame X -levyllä tilanne muuttuu. Kokonaisuus on poikkeuksellisen avoin, jopa levällään. Minkäänlaiseen yhtenäisyyteen tai virtaviivaisuuteen ei ole edes pyritty.

Madame X on sekava ja suuruudenhullu mutta pääosin viihdyttävä paketti. Se on helposti lähestyttävä mutta myös pölhön kokeellinen.

Levyä hallitsevan modernin latinopopvireen selitys on mukavan arkinen. Madonnan David-poika kutsuttiin pelaamaan jalkapalloa portugalilaisen Benfica-seuran nuorisoakatemiaan. Madonna muutti Lissaboniin ja altistui portugalilaiselle fadolle, angolalaiselle kudurolle ja kapverdeläiselle batuquelle.

Ne olivat luonteva osa hänen jokapäiväistä elinympäristöään.

Liian pitkällä levyllä on muutakin musiikkia kuin äärimmilleen viritettyä world beatia. Pakolliset balladit ja perinteisemmät diskobiisit tuntuvat tarpeettomilta. Ainakaan ne eivät vedä huomiota puoleensa samalla tavalla kuin Dark Balletin kaltainen surrealistinen elektropökäle, joka kuvittelee olevansa avaruusajan Bohemian Rhapsody.

Myös Madonnan tekstit ontuvat usein. Niissä on samaa pompöösiä väkinäisyyttä kuin Michael Jacksonin sanoituksissa pahimmillaan.

En silti epäile Madonnan tarkoitusperiä. Uskon, että myös Madonnan kaltainen jetsetmiljonääri voi ymmärtää, mikä Donald Trumpin pölhökonservatismissa mättää. Nuorena Madonnakin oli köyhä ja tarjoili donitsikahvilassa. Eiköhän siitä joku muistijälki jäänyt.