Lucinda Williams on ärhäkkä kantrikuningatar – Katso SK:n levytärpit

Tärpeissä myös Lauri Haavin rohkeaa tavallisen nuorukaisen musiikkia.

levytärpit
Teksti
Antti Karkiainen

Kesytön mummo

Kantrirock-artisti Lucinda Williams, 67, yllättää ärhäkkyydellään. Good Souls Better Angels on raivokas bluesvaikutteinen garage rock -levy. Williams on aina ollut oman tiensä kulkija, mutta nyt padot ovat todella murtuneet. Rouhean äänen väkevyys ja haavoittuvuus on käsinkosketeltavaa. Williams on työväenluokan Marianne Faithfull, nainen, jonka pelottomuus lunastaa.

Lucinda Williams: Good Souls Better Angels. Highway 20 Records.

 

Nuoruusdraamaa

Lauri Haav ei ole egomaanikko, kuten R&B-musiikin megatähdet. Debyyttialbumi Silmät kii kuvaa tunteikkaan, melko tavallisen oloisen nuoren miehen elämää. Parisuhteet ovat melodraamaa. Kun ne loppuvat, kuollaan – ”tai silt must ainakin tuntuu”. Haavin rohkeus on avoimuutta. Harva 22-vuotias mies uskaltaa laulaa etäisestä isäsuhteestaan.

Lauri Haav: Silmät kii. PME Records.

 

Tuonelan tulkki

Mark Lanegan, 55, on rockin parhaista baritoneja. Straight Songs of Sorrow on piinaavan rehellisen omaelämäkerran sisarteos, kaunis levy täynnä elämää ja varsinkin kuolemaa. Elektroakustiset sovitukset jättävät tilaa laululle. Välillä tuonelan tulkki juuttuu maneereihin. Kokonaisuus nousee kuitenkin vahvasti plussan puolelle, kiitos hienovireisen mustan huumorin.

Mark Lanegan: Straight Songs of Sorrow. Heavenly.