Raivoa ladulla

Aino-Kaisa Saarinen hiihti Kaupunginteatteriin.

teatteri
Teksti
Markus Ånäs

Liberec! täräyttää kuin kirosanana Aino-Kaisa Saarista näyttelevä Sanna-June Hyde. Kaikki on kunnossa MM-hiihtojen 10 kilometriä varten, mutta paine on armoton. Helsingin Kaupunginteatterin Tahto-näytelmässä maitohappo roiskuu äidinmaidon kanssa, kun Saarinen yrittää olla maailman paras naishiihtäjä. Ja lopulta, Tšekin Liberecissä, hän on se.

Tahto-kirjaan perustuvassa näytelmässä huipulle ei pääse helposti. Saarisen kaltaista menestyjää ei urheilussa – yksilölajeissa, kuten näytelmässä painotetaan – tule ”kivaa pitää olla” -asenteella.

Urheilunäytelmiä on tehty vähän, mutta nyt on tarjolla kaksi samaan aikaan. Toisin kuin Kansallisteatterin Sammakkokuninkaassa, itse urheileminen on mukana, kun näyttelijät treenaavat lavalla hikeä pintaan.

Aina Bergrothin kirjoittama ja Sini Pesosen ohjaama Tahto pyörittää henkilöitä karikatyyreistä syvällisempiin vauhdilla, mutta näkemys on hieman ohut: yleisölle kyse on viihteestä, urheilijalle itselleen elämästä. Saarisen mielenmaiseman luotsaaminen onnistuu, kiitos näyttelijäntyön, jossa korostuvat kilpasiskot: kaksoissisar Vappu Nalbantoglu ja erityisesti kevein Virpi Kuitusen askelin liihotteleva Linda Zilliacus.