Kremlin piruparat

Stalinin seuraajat kyräilevät komediassa.

elokuva
Teksti
Kalle Kinnunen

Häikäilemätöntä opportunistia pahempi on opportunisti, joka pelkää kuollakseen. The Death of Stalin on groteski, tositapahtumia vapaasti lainaava farssi valtatyhjiön täyttymisestä Kremlissä 1953.

Alussa vietetään humalaista iltaa Stalinin datšalla. Pakkojuhlissa katsotaan länkkäriä ja nauretaan isännän surkeille vitseille. Kun Berija (Simon Russell Beale), Molotov (Michael Palin), Malenkov (Jeffery Tambor) ja Hruštšov pääsevät lähtemään, Stalin saa aivoverenvuodon. Seuraavana päivänä hännystelijät voivottelevat sairasvuoteen ympärillä. Kaikkien toiveena on johtajan kuolema ja mielessä oma etu.

Brittiläinen ohjaaja-kirjoittaja Armando Iannucci tunnetaan komediasarjoista Politiikan nappula ja Rouva varapresidentti. Nyt hän käsittelee vallanhimon pimeitä puolia. Kansa on johtajille jauhelihaa. Iannucci alentaa juonittelijoita poskettomilla alapääjutuilla, mutta hommaa ei lyödä läskiksi.

Ahtaissa sisätiloissa syntyy klaustrofobista tunnelmaa. Nilkkimäistä Hruštšovia esittää tuskainen irvistelijä Steve Buscemi.